Jak się odżywiać w chorobie?

udostępnij:

Choroby żołądka

Choroby żołądka powstają przeważnie na skutek niewłaściwego odżywiania. Przyczyn może być wiele: najczęściej zbyt obfite jedzenie i picie, częste spożywanie pokarmów zbyt ostrych, potraw zbyt gorących lub zbyt zimnych, bardzo pośpieszne połykanie pokarmów bez pogryzienia i żucia, nieprzestrzeganie godzin posiłków, spożywanie potraw zbyt twardych i tłustych, nadużywanie alkoholu i papierosów. Szkodliwe jest także nadużywanie sody oczyszczonej (na przeczyszczenie).

Ale poza błędami w żywieniu przyczyną są zatrucia żołądkowe.

Ostry stan zapalny błony śluzowej żołądka może nastąpić nie tylko przez błędy żywieniowe.  Także przez spożycie zepsutych  lub zakażonych pokarmów. W tym drugim przypadku trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza.

Typowymi objawami ostrego nieżytu żołądka są: wymioty, biegunka, czasem podwyższona temperatura i zupełny brak apetytu.

Najlepszym rozwiązaniem jest głodówka przez 1-2 dni, jedynie podajemy do picia wodę przegotowaną i ewentualnie niewielką ilość herbaty z czerwonym winem.

Następnie możemy przejść na kleiki z kaszy jęczmiennej lub ryżu, kaszę manną na wodzie, kakao na wodzie z cukrem, suchą bułkę lub sucharki. Rosół chudy i lane kluski.

Gdy dojdzie do poprawy – możemy zjeść gotowane ziemniaki , gotowaną marchew, kurę, mięso z królika, cielęcinę, czerstwe białe pieczywo i niewielką ilość masła.

Po ostrym nieżycie żołądka należy unikać konserw, mięsnych i rybnych, marynat, mięsa wędzonego i smażonego, roślin strączkowych, kapusty, tłustego mięsa, ostrych przypraw, octu, musztardy, piwa i wódki.

Jeśli ostry nieżyt żołądka nie zostanie wyleczony może stać się przewlekłym. Przewlekłe choroby żołądka mogą być także związane z innymi chorobami jak: choroby zakaźne, cukrzyca, choroby serca lub nerek.

Na podstawie badań lekarskich trzeba zdiagnozować czy mamy do czynienia z nadmiarem kwasu żołądkowego czy z jego niedoborem, ponieważ zupełnie inną dietę stosuje się przy nadkwaśności a inną przy niedokwaśności.

W każdym jednak przypadku należy podawać pożywienie pełnowartościowe  dostarczające organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.  Bardzo ważne jest regularne podawanie posiłków o stałych porach dnia 4-5 razy dziennie. Duże porcje spożywane na raz silnie drażnią błony śluzowe żołądka. Potrawy powinny być lekko strawne a pożywienie nie drażniło mechanicznie błon śluzowych żołądka. Powinno się dobrze gryźć i rozdrabniać przed połknięciem. Jeżeli są problemy z gryzieniem i rozdrabnianiem – trzeba miksować lub przecierać. Nie należy jeść zbyt gorących i zbyt zimnych potraw.

Wykluczamy z diety potrawy ostre, tłuste, smażone, rośliny strączkowe, chleb razowy i twarde sery.

Nadkwaśność

Świeża oliwa hamuje wydzielanie soku żołądkowego. Dobrze robi wypicie łyżki przed jedzeniem.

Do potraw, które średnio pobudzają wydzielanie soków żołądkowych należą chude mięso gotowane, chude ryby bez rosołu, niesłona szynka, gotowane warzywa bez wywaru, twaróg, świeża śmietanka, pełne mleko słodkie, ale też mleko zsiadłe, kefir, lekka herbata, kawa zbożowa oraz kompoty niskosłodzone.

Najsłabiej pobudzają soki żołądkowe kleiki, kisiele mleczne, białe czerstwe pieczywo bez skórki, jajka na miękko, ziemniaki gotowane, gotowane warzywa marchew, kalarepa.

 

Tagi z historii
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *